Kreş anaokulu çocuklarının sıkça üst solunum yolu hastalıklarına yakalanabilirler. Üç yaşına kadar evde  yaşayan çocuklar, kreşe başlamalarıyla birlikte kalabalık bir ortama adım atarlar. Oyuncakları ağızlarına sokmayı, burunlarını elleriyle silmeyi ve burunlarını parmaklarıyla kaşımayı seven çocuklar arasında mikroplar kolayca yayılabilir. Gün boyunca kapalı bir ortamda kalan  çocuklar, üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan mikroplarla daha fazla temas ederler. Çocukların ortak alanlarda bir arada bulunmaları mikropların yayılmasına neden olur. Bu nedenle, çocuklar evde olduklarından çok daha sık hastalanmaya başlarlar.

Kreş, Anaokulu Çocuklarının Daha Az Hastalanmasını Nasıl Sağlarım

Kreş, anaokulu çocuklarının okula başladıkları sene üst solunum yolu enfeksiyonları, otit geçirme sıklığının çok olabileceğini kabullenelim. Sınıf ortamı virüs, bakteri , yeni allerjen maddelerle tanışma ortamıdır.

Bol lifli, vitamin, mineral açısından dengeli beslediğiniz çocuğunuzun D vit seviyelerini de takviyelerle ideal seviyede tutabiliyorsanız, paketli gıdalar rutininde yok, ağır metallere maruziyeti önlemek konusunda da bilinçli iseniz bir sonraki sene daha az hastalanacaktır. Enfeksiyon süresinin uzamaması da önemli. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirken diğer önemli birkaç detay;

  • Tekrar tekrar altını çizdiğim ideal kan D vitamini seviyesi. Alerjik burun, sinüs hastalıklarını önlemede de etkili
  • Enfeksiyon geçirirken C vitamini, çinko takviyesi. ( Eczacınızdan C vitamini takviyesi alarak ya da C vitamini içerikli beslenmeyi artırarak)
  • Sülfürden zengin gıdalarla beslenmek. Sarmısak, soğan, brokoli, karnıbahar, kırmızı pancar gibi
  • Bol sıvı tüketmek

Ateşi düşürmeme meselesi de şöyle;

Çocuğunuzun genel durumu iyi, şiddetli boğaz, kulak ağrısı yoksa ateş takip edilebilir. Bir süre gözlemlenebilir. 39 derecelerin üzerine çıktığında çocuk huzursuzlandıysa ya da birkaç saat 38 altına düşmediyse çocuğu rahatlatmak için ilaçla düşürülebilir. Hatta bu mantıkla erişkinler de bağışıklıklarını güçlendirmek için eğer engel bir durumları yoksa arada saunaya girebilirler. İmmün sistemizi güçlendirmek için onu ateşiniz çıkmış gibi kandırabilirsiniz. Özel bir durumunuz varsa ateş takibi için pediatri hekiminizin size özel tavsiyeleri en doğrusu olacaktır.

Çocuğunuzun sağlığında en güvendiğiniz, en güçlü kozunuz vitaminli, antioksidanlı, bol lifli, probiyotik içerikli, katkısız, koruyucusuz, taze içerikli beslenme olsun. Ağır metal konusuna da biraz kafa yormanızı öneririm.

Kreş Dönemi Çocuklarındaki KBB Problemleri Arasında Farklılıklar

Kreşe başlayan çocuklar arasında hastalanma sıklığındaki farklılıklar çeşitli faktörlere bağlıdır. Bazı çocuklar genetik olarak daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilirler. Daha önce çeşitli enfeksiyonlara maruz kalmış çocukların bağışıklık sistemi, bu patojenlere karşı daha dirençli olabilir.

Vitamin ve mineraller açısından zengin bir diyet, bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Yeterli miktarda su içmek, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olabilir. Ayrıca tüm aşıları tam olan çocuklar, aşı ile önlenebilir hastalıklara karşı korunmuş olurlar.

Yeterli ve kaliteli uyku, bağışıklık sistemi fonksiyonlarını destekler. Düzenli bir uyku programı, çocukların genel sağlık durumunu iyileştirir. Ebeveyn ve öğretmenlerden alınan duygusal destek, çocukların stresini azaltarak bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

Kalabalık sınıflar ve oyun alanları, mikropların yayılmasını kolaylaştırabilir. Diğer çocuklarla daha fazla fiziksel temas kuran ve oyuncakları paylaşan çocuklar, daha fazla enfeksiyon riski altında olabilir. Çünkü kış aylarında kapalı ve iyi havalandırılmayan alanlarda geçirilen zaman, hastalıklara neden olabilir.

Bu faktörlerin bir kombinasyonu, bazı çocukların neden daha sık hastalandığını açıklayabilir. Ebeveynlerin, çocuklarının bağışıklık sistemini desteklemek için dengeli beslenme önemlidir. Ayrıca hijyen kurallarına dikkat etme, düzenli uyku ve aşılama gibi önlemler alması önemlidir.

Hasta Çocukların Kreşe Gönderilmemeleri

Hasta olduklarında çocukların kreşe gönderilmemesi çocuğun kendine daha hızlı iyileşme olanağı vermektedir. Ayrıca diğer çocuklar için riskli ortam oluşumu engellenir.. Ateş ölçüm değeri 37,5°C’den daha ateşli çocuklar ateşi normale döndükten bir gün sonrasına kadar okula gönderilmemelidir. Bulaşıcı olma özelliği taşıyan bir hastalığı varsa diğer çocukların sağlığı açısından çocuk evde tutulmalı, kreşe gönderilmemelidir. Hastalık bakımına gereksinimi olan bir çocuk inanın evde daha iyi bakılacaktır.

Kulaktan Sıvı Gelmesi Ve Kulak Akıntısı Nedenleri

Kulak Akıntısı Olduğunda Ne Yapmalıyım?